tekst wordt aangepast

Workshop
Verbindende Woorden

In de Workshop Verbindende Woorden leert de deelnemer in 1 dag de juiste woorden te vinden om de band tussen moeder/vader en het kleine kind te versterken, te herstellen of te helen. Mentaliseren speelt daarbij een belangrijke rol. 
De workshop wordt meestal incompany verzorgd maar daarnaast is er 1 keer per jaar een workshop waar mensen zich individueel voor kunnen inschrijven.

De eerstvolgende workshop wordt gehouden in .... op.......

Doel

Met behulp van taal - de goede woorden - kan geholpen worden om de weg naar elkaar (terug) te vinden, ver voordat er sprake is van verwijdering of hechtingsproblemen. 

Voor wie

Voor iedereen die werkt met ouders en baby's of kleine kinderen maar ook voor ouders die hier in geinteresseerd zijn. 



tekst wordt aangepast

Basiscurus
Focus op hechting

De training  bestaat uit 2 dagen. De training wordt meestal incompany verzorgd maar daarnaast is er 1 keer per jaar een training waar mensen zich individueel voor kunnen inschrijven.  

De eerstvolgende training wordt gehouden in .... op.......


De baby is een talig wezen vanaf het begin (Eliacheff 1995). Deze taligheid maakt dat het kleine kind van meet af aan gevoelig is voor taal en voor de energie van de woorden die tot hem gesproken worden. Taal wordt door Dolto (1998) gezien als een communicatief, inter-psychisch proces tussen het kind en de ander. Met de aanname dat kinderen talig zijn vanaf hun geboorte wordt niet bedoeld dat kinderen de inhoud van het gesproken woord begrijpen. Dolto (1998) bedoelt ermee dat kinderen de gevoelswaarde en de 'energetische lading' die met woorden meereizen volledig in zich opnemen, vooral wanneer de gesproken woorden belangrijke informatie bevatten over het leven van het kind zelf. Eliacheff beschrijft hoe het - al bij heel kleine kinderen vanaf hun geboorte - structurerend werkt als men hen door middel van de taal kennis laat nemen van de waarheid omtrent hun leven. Uiteraard komt direct de vraag op of het kind wel iets kan begrijpen en of het de taal in zich op neemt. Maar Eliacheff stelt dat we ons beter kunnen afvragen hoe het komt dat we zo lang gedacht hebben dat een kind taal niet in zich opneemt.

Mentaliseren betekent: praten met het kind over wat er gebeurt, gaat gebeuren, of wat het kind of jezelf, mogelijk beleeft of voelt. Hoewel de baby nog niet kan spreken of zich kan uitdrukken met woorden, neemt het wel de essentie van de tot hem gesproken woorden op. Gerhardt (2004) benadrukt dat juist het praten tegen een baby de hersenen tot ontwikkeling aanzet en daarmee de drang om later zelf te gaan spreken. Wanneer ouders praten met hun baby ontstaat een dialoog van praten en kraaien. Met de innerlijke scanner tast de baby de woorden af en let daarbij op de intensiteit waarmee ze uitgesproken worden. Samen met de toonzetting en de mimiek van de ouder wordt dit als een geheel aan indrukken verwerkt. De ouder kan een 'antwoord' verwachten in de vorm van "uh" of "ah" op een toonhoogte en met een interval dat past binnen de talige compositie van de ouder (van Puyvelde 2014). Als ouders er een gewoonte van maken om met het kind te praten over alles wat er gebeurt of wat ze meemaken, ontstaat door deze communicatie diep contact. Het kleine kind gaat verbanden leggen tussen wat er gebeurt en wat er gezegd wordt. Zo leert het steeds beter om ingewikkelde structuren van de wereld om zich heen te begrijpen. Een belangrijk aspect hierbij is het verwoorden van zijn gevoelens 

De door Paulien Kuipers ontwikkelde interventiemethodes (methode Kuipers I & II) komen in deze training aan de orde. 

Aanmelden

Kosten Training

De kosten voor een training zijn:

1 persoon: ....... euro

Organisatie:......  euro per persoon excl. reiskosten



Kosten Workshop

De kosten voor een workshop zijn:

1 persoon: ....... euro

Organisatie:...... euro per persoon excl. reiskosten